De Buitenpoorter hoort erbij!
Jawel, een heuse winter primeur in het proeflokaal van Stadsbrouwerij Radboud “De Buitenpoorter”. Lees verder
De dagen worden korter en het bier wordt dus weer donkerder. Voor veel mensen de favoriete periode als het gaat om speciaalbier. Er zijn nog meer verhalen over de oorsprong en naamgeving van het bockbier.
Het zou te maken kunnen hebben met de Germaanse god Donar die op een bokkenwagen langs de hemel rijdt, en tegelijkertijd de vruchtbaarheid symboliseert. Donar wordt veel afgebeeld als een menselijk figuur met een tweetal bokkenpoten.
De nieuwe gerst- of tarwe oogst werd gevierd met het zojuist bereide nieuwe bier: bockbier dus. De tarwe of gerst wordt eind van de zomer geoogst en kan pas na het mouten worden gebruikt om de eerste brouw van dat seizoen te brouwen. Ondertussen is het dan herfst en dus de ‘herfst’-bock.
Traditiegetrouw wordt er veel bockbier verkocht per inschrijving zo ook bij ons. De Radbock is op een aantal fusten en een nog kleiner aantal dozen na compleet uitverkocht! Bert vertelt je precies wat er over is van de door Jelle gebrouwen Batches! Het hoeft niet echt op, want de laatste dozen hebben we afgevuld zonder etiket. Zodat we de volgende bock periode een heuse “ouwe” bock kunnen serveren!
Bijna iedere stad, dorp en horeca gelegenheid heeft inmiddels een bokkentocht, -avond, -toer of andere gelegenheid om het bockbier te introduceren, promoten en verkopen. In Medemblik is dat de Bokkentoer, het grootste en leukste bokbierfestival van West-Friesland. Zaterdag 12 oktober zijn er al activiteiten, Lenny Kuhr treed op in het eeuwenoude Kasteel Radboud en daar is dan al een bokbierproeverij met de lekkerste hapjes. De volgende dag Zondag 13 Oktober is de Bokkentoer en zetten in heel Medemblik 24 horecazaken hun beste Bockbeentje voor. Natuurlijk is ons proeflokaal deelnemer! Meer info vindt je op www.bokkentoer.nl
Onder leiding van weduwe Gees Jans vierde brouwerij het Anker hoogtij. In de jaren 1615-1625 maakte zij van de brouwerij een van de grootste bierleveranciers van de omgeving. Het bier kende verschillende afzetmarkten. Een deel werd verkocht aan handelaren, er werd bier geleverd aan omliggende dorpen en de reders, schippers en kapiteins sloegen Medembliks bier in voor aan boord.
Voel de belevingOntwerp en realisatie: Tmpldesign